Novi sistem za grejanje: 5 grešaka koje treba izbeći prilikom kupovine

Odgovorili ste na tri glavna pitanja koja vam otkrivaju da li trošite previše novca na grejanje i shvatili ste da vam je neophodan novi sistem za grejanje kako biste napokon ostvarili željenu uštedu. Ovo je dobra vest i sjajan korak napred, ali pre nego što se upustite u potragu za odgovarajućim sistemom za grejanje, saznajte koje su to najčešće greške koje vas mogu skupo koštati i koje je kasnije mnogo teže ispraviti, kako biste bili u mogućnosti da ih izbegnete.

Greška 1: Želite da što manje uložite u novi sistem za grejanje

Ulaganje u novi sistem za grejanje na početku može da bude nešto veće od očekivanog i mnogi se toga plaše. Oni ne žele da u startu potroše mnogo novca za sam sistem već žele da počnu da štede od samog početka. Jer, zar nije štednja i bila poenta od samog početka?! Ipak, kada je reč o grejanju i ugradnji novog sistema za grejanje, ovde važe malo drugačija pravila – uštedu ne obezbeđuje početna investicija već ušteda u energentima tokom višegodišnjeg korišćenja odabranog sistema za grejanje. Dakle, potreban vam je sistem za grejanje koji će možda biti skuplji na početku, ali će trošiti manje i ekonomičnije što će vam na duže staze obezbediti željenu uštedu. U tom smislu, razmotrite mogućnost grejanja na toplotne pumpe, gas ili drva. 

Novi sistem za grejanje: 6 grešaka koje treba izbeći prilikom kupovine

Greška 2: Previše brzo i nesmotreno donosite odluke

Rešili ste da nabavite novi sistem za grejanje i želite da se celokupan proces završi sada i odmah. Treba li da naglašavamo da je ovo velika greška i još veća zamka? Znate kako se kaže, što je brzo to je i kuso, što znači da se odluka o novom sistemu za grejanje ne može doneti za dan ili dva, već je nekada potrebno provesti malo više vremena u istraživanju i analiziranju. Na raspolaganju vam je nekoliko mogućnosti: možete se analizom baviti sami, danima i danima istražujući sve informacije i karakteristike sistema za grejanje, a možete angažovati i majstora za grejanje koji će sve to uraditi umesto vas i koji će sam proceniti koji izbor bi za vas bio najbolji. Uglavnom, nemojte biti brzopleti i slobodno potražite pomoć stručnjaka, naročito zato što je reč o ovako velikoj i važnoj investiciji.

Greška 3: Nabavljate previše veliki kotao ili pumpu za grejanje

Veliki kotao ili velika pumpa za grejanje znače i veliku potrošnju, kao i velike gubitke toplotne energije, a o zauzimanju prostora nećemo ni da govorimo. Kod nas i dalje nekako važi praksa da se proizvode veliki kotlovi i pumpe, bez obzira na to što često nije reč o ekonomičnim rešenjima. Naravno, veličina toplotne pumpe ili kotla za grejanje će zavisiti od površine vašeg doma, a kako ne biste kupili preveliki kotao ili pumpu, obavezno sa stručnjakom uradite procenu potreba, kako svojih, tako i vašeg doma.

Greška 4: Birate pogrešnog majstora

Dobri majstori za grejanje i dalje postoje, to nije mit! Bitno je da umete da ih prepoznate i da ne verujete slepo svakoj preporuci prijatelja ili prijateljevog prijatelja. Ono što zapravo želimo da naglasimo je to da majstor kojeg birate mora da bude 100% u svom poslu. On mora da poznaje moderne tehnologije i mora da za vas uradi samo ono najbolje i najisplativije, bez skrivenih troškova i nejasnih planova i investicija. Već nakon prvog razgovora sa majstorom ćete imati uvid u to da li je i koliko on dobar, u to budite uvereni. Naravno, naglasićemo, ne pristajte na sve po svaku cenu!

Novi sistem za grejanje: 6 grešaka koje treba izbeći prilikom kupovine

Greška 5: Ne obraćate pažnju na nove tehnologije i ne želite da ih primenite

Ako živimo u 21. veku, zašto i dalje koristite sistem za grejanje iz 20. veka? Zar vas ne privlače sve te nove tehnologije koje vam znatno mogu olakšati život?! Nemojte zatvarati oči pred njima, već budite spremni da im makar date šansu. Uostalom, zar ne bi bilo dobro da pomoću svog mobilnog telefona kontrolišete grejanje u svom domu, gde god da se nalazite? Ovo je samo jedan od primera na koji način vam nova tehnologija može pomoći i olakšati zagrevanje doma.

Izvor: novogrejanje.com

Author Info

sasa_admin