Grejanje na gas: Saveti za uštedu

Iako je grejanje na gas jedan od najisplativijih sistema za grejanje, i ovde je moguće ostvariti dodatnu uštedu i to kombinacijom savremenih sistema za grejanje i savesnog odnosa prema potrošnji i energiji. Ukoliko želite da sledeće zime smanjite troškove kada je grejanje u pitanju, ostanite sa nama do kraja teksta jer vam predstavljamo nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći.

Odaberite savremeni sistem za grejanje na gas

Da bi vaš sistem za grejanje pravilno funkcionisao, ne sme da bude stariji od 15 godina iz prostog razloga – zastareli sistemi su verovatno loše održavani, nisu podešeni na odgovarajući način, mogu biti začepljeni… Sve ovo utiče na smanjenu funkcionalnost te se zato i preporučuje zamena sistema starijih od 15 godina. Moderni, savremeni i novi sistemi za grejanje donose uštedu od 15 do čak 40%, a investicija u novi sistem za grejanje na gas (koja pri ugradnji jeste nešto veća) će se sigurno vratiti za dve do tri godine zbog ušteda u samom procesu grejanja.

Sobni termostat je obavezan

Dešava se da ljudi uvode grejanje na gas i postavljaju kotlove bez sobnog termostata odnosno regulatora temperature. Ovo je loše zato što u tom slučaju ne postoji ništa što će kotlu reći da je dostignuta željena temperatura te će on nastaviti da radi u istoj meri, trošeći više energije. Optimalna temperatura je 20-22°C, tako da slobodno podesite ovaj iznos na svom sobnom termostatu.

Još nešto – koristite sobne termostate stalno i mudro isplanirajte šta ćete sa njima. Na primer, ako želite da uštedite, a da vam ipak bude prijatno i toplo, podesite da regularna temperatura u vašem domu bude 21°C, a 17°C tokom noći i kada ste na poslu, odnosno, kada niste kod kuće. Ovo nije velika razlika, a donosi uštedu u potrošnji gasa i do 10% u odnosu na sisteme bez ovakve regulacije.

Grejanje na gas: Saveti za uštedu

Zašto je važno da smanjite temperaturu

Već smo spomenuli optimalne temperature, ali hajdemo još jednom, malo detaljnije. Za dnevni boravak i trpezariju preporučena temperatura je 20-22°C, za kuhinju i hodnik je preporučena temperatura 18-20°C, za dečiju i radnu sobu je to 22°C, a za kupatilo 23°C. Ako sa 24 ili 25°C smanjite temperaturu na ove vrednosti, smanjićete potrošnju gasa za 10 do 15%!

Ugradite termo glave na radijatorima

U skladu sa prethodno navedenim, u svakoj prostoriji je potrebno da podesite temperaturu, posebno. U ovome će vam pomoći termo glave na radijatorima, zato se preporučuje da ih obavezno ugradite.

Smanjite temperaturu u akumulacionom bojleru

Najprijatnija temperatura vode za tuširanje je do 40°C. Zato, nemojte održavati vodu u akumulacionom bojleru na, na primer, 80°C. Smanjite temperaturu na 60°C jer je komfor isti, a vi istovremeno štedite – značajno!

Izolacija cevi je takođe obavezna

Kako biste izbegli rasipanje energije, preporučuje se toplotna izolacija svih cevi za toplu vodu u kotlarnici. Nije neobično da je kotlarnica u stvari prostorija koja se ne greje, gde su prozori uvek otvoreni i slično, a na ovaj način se sistem izlaže (nepotrebnim) gubicima toplote.

Grejanje na gas: Saveti za uštedu

Ukoliko vam je potreban bilo kakav savet (a naravno i pomoć) u vezi sa uvođenjem grejanja na gas, budite slobodni da nas kontaktirate! Majstor za grejanje vam uvek stoji na raspolaganju!

Izvor: grejanje.com

Author Info

sasa_admin