Solarno grejanje: Najčešća pitanja i odgovori

Solarno grejanje, u odnosu na druge sisteme grejanja, još uvek nije u velikoj meri zastupljeno na našim prostorima, a upravo zato se i javlja veliki broj pitanja i nedoumica. Ukoliko se i vama solarno grejanje ipak čini kao zanimljiva ideja, u nastavku saznajte odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi sa ovim sistemom grejanja.

Šta podrazumeva solarno grejanje?

Solarno grejanje koristi solarnu radijaciju kao izvor toplotne energije. Ovo ne bi trebalo mešati sa takozvanim fotonaponskim sistemima koji pomoću sunčeve svetlosti stvaraju toplotnu energiju.

Koje su prednosti solarnog grejanja?

Glavna prednost sistema solarnog grejanja definitivno jesu neiscrpne, besplatne količine energije. Osim toga, prilikom rada nema emisije karbon dioksida (CO2), smanjeno je korišćenje fosilnih goriva, a kada je reč o uštedi, moguće je uštedeti do 60% energije za zagrevanje vode i do 35% energije za zagrevanje samog prostora. Solarni termički sistemi se mogu lako integrisati u postojeće sisteme grejanja i da, solarno grejanje savršeno i efikasno funkcioniše i tokom zime!

Kako radi solarno grejanje?

Ovde treba navesti četiri ključna koraka:

  1. Solarni kolektori apsorbuju sunčevu svetlost pomoću apsorbera; potom se zagreva posebni prenosni fluid u cevima kolektora.
  2. Pumpa tera fluid u izmenjivač toplote rezervoara tople vode.
  3. Toplotna energija se dalje prenosi na vodu u rezervoaru da bi se pripremila topla voda.
  4. U slučaju da sunčevo zračenje nije dovoljno za zagrevanje vode, uključuje  se dogrevanje konvencionalnim sistemom grejanja do zadate temperature.

U zavisnosti od konstrukcije, solarno grejanje godišnje stvara u proseku oko 60% potrebne energije za pripremu tople vode.

Solarno grejanje: Najčešća pitanja i odgovori

Da li se solarno grejanje može primeniti na zagrevanje prostora?

Iako se solarno grejanje najčešće koristi za zagrevanje tople vode, ono se i te kako može koristiti i za zagrevanje prostora, odnosno, kao sistem podrške postojećem grejanju zahvaljujući kojem se može ostvariti značajna ušteda. Čak i kada su spoljašnje temperature umerene, konvencionalni sistemi grejanja mogu da ostanu isključeni zahvaljujući podršci solarnog sistema grejanja. Ovo rešenje može biti izvedeno kombinovanim rezervoarom tople vode – međurezervoarom u kombinaciji sa modulom za pripremu potrošne tople vode. Kada ima dovoljno sunčeve energije, fluid u solarnom sistemu grejanja će zagrejati vodu u jednom od rezervoara putem donjeg izmenjivača toplote. Kada dođe do pada temperature npr. nakon dužeg tuširanja, po potrebi će se uključiti konvencionalni grejač preko drugog kruga čime se vrši dodatno zagrevanje vode.

Koje vrste solarnih kolektora postoje?

Postoje dve vrste solarnih kolektora za generisanje toplotne energije:

Pločasti kolektori

Ravni, pločasti kolektori su karakteristični po crnoj apsorpcionoj površini koja je okrenuta prema suncu. Površinski premaz maksimalno upija sunčevo zračenje i to uz minimalnu refleksiju. Energija koja je apsorbovana se prenosi na fluid koji cirkuliše u cevi ispod površine apsorbera. Kada je reč o izolaciji apsorbera, od materijala se najčešće koriste kamena vuna ili poliuretanska pena. 

Prednosti pločastih kolektora jesu te što je njihova nabavna cena niža, niži su troškovi održavanja i idealni su za niskotemperaturne sisteme, za pripremu potrošne tople vode ili kao podrška sistemu podnog grejanja.

Vakuumski cevni kolektori

Kada je reč o vakuumskim cevnim kolektorima, oni funkcionišu po istom principu kao i ravni, pločasti – takođe upijaju sunčevo zračenje putem apsorbera, a zatim ga prenose kao toplotnu energiju na fluid. Ipak, ovde postoji i jedna bitna razlika – vakuumski cevni kolektori su daleko efikasniji od pločastih i to zahvaljujući tehnologiji vakuuma koja je korišćena i koja omogućava da toplotnih gubitaka uopšte nema. Vakuum se nalazi u staklenoj cevi, a dodatno je ispod svake cevi montirano ogledalo koje rerflektuje sunčevo svetlo prema apsorpcionoj cevi.

Prednosti vakuumskih cevnih kolektora jesu te što je energetska efikasnost veća čak i sa manje sunčeve svetlosti i kod difuznog svetla, zahtevaju manje krovne površine za isti učinak, mogu se koristiti i na krovovima koji nisu okrenuti prema jugu i najzad, proizvode više temperature i mogu se koristiti i sa visokotemperaturnim sistemima grejanja.

Solarno grejanje: Najčešća pitanja i odgovori

Solarno grejanje se lako, brzo i sigurno ugrađuje, a fleksibilnost je maksimalna. A ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa tim koji je sistem grejanja najbolji za vaš dom i vas – ne libite se da nas pozovete, čak i za savet!

Izvor: vaillant.rs

Author Info

sasa_admin