3 pitanja koja vam otkrivaju da li trošite previše novca na grejanje

Ukoliko planirate da zamenite sistem za grejanje, odnosno, razmišljate o takozvanoj zlatnoj investiciji, glavno pitanje na koje bi trebalo da date odgovor jeste ovo – da li trošite previše novca na grejanje? Na prvi pogled verovatno ne znate šta da odgovorite na ovo pitanje, ali ako se samo malo zamislite, lako ćete doći do odgovora. Za početak, evo nekoliko pitanja i smernica zahvaljujući kojima ćete znati koliko novca (bespotrebno) trošite na grejanje i da li vam je potreban neki ekonomičniji i efikasniji sistem.

Koja je starost sistema za grejanje koji trenutno koristite?

Verovali ili ne, statistika je takva da većina domaćinstava u Srbiji troši na grejanje mnogo više novca nego što je to potrebno, samo zbog starih i dotrajalih sistema. Na primer, 75% potrošnje energije odlazi na zagrevanje prostora. Stotine hiljada sistema za grejanje su stariji od 15 godina i kao takvi troše 70% više energije nego što bi to bio slučaj sa modernom opremom. Ako je zagrevanje doma prioritet, šta mislite koliko se domaćinstava odlučuje na zamenu sistema za grejanje? Samo 3%!

Prosečna ušteda nakon zamene sistema za grejanje kreće se od 50 do 70%. Samo kažemo…

3 pitanja koja vam otkrivaju da li trošite previše novca na grejanje

Da li razmišljate o tome da promenite grejanje u narednih pet godina?

Ako na ovo pitanje kao “iz topa” odgovarate potvrdno, onda je jasno da kod trenutnog sistema nešto ne štima. Čim razmišljate o zameni, trenutni sistem mora biti neefikasan ili neekonomičan. Ipak, ovde imamo jedan drugi problem – vi svesno odlažete zamenu sistema za grejanje verujući da će se vaša finansijska situacija poboljšati ali zapravo se dešava sasvim suprotno! Vaša ekonomska situacija se ne može poboljšati jer vi nastavljate da rasipate novac na neadekvatan sistem za grejanje umesto da sada, odmah, zamenite sve što je zastarelo i neefikasno i na taj način odmah počnete da štedite!

Da li je vaš sistem za grejanje personalizovan?

Ovo pitanje će vas možda zbuniti, naročito ako do sada niste razmišljali o tome da sistem za grejanje uopšte može biti personalizovan. Ali, stanje stvari je sasvim logično. Grejanje mora da bude prilagođeno vašem objektu (debljini zidova, izolaciji, prozorima, etažama) kako bi zaista bilo efikasno i ekonomično. U ovom slučaju govorimo o personalizovanom sistemu za grejanje i, pretpostavljate, većina domaćinstava nema personalizovano grejanje što dalje znači da – troši previše novca na grejanje!

I, onda, šta ste zaključili?

3 pitanja koja vam otkrivaju da li trošite previše novca na grejanje

Napomena za kraj: bilo koji sistem grejanja tokom svog radnog veka potroši čak 20 puta više goriva nego što je koštala sama ugradnja tog sistema za grejanje. Ovo znači da početna investicija može biti malo veća, ali je mnogo važnije ostvariti uštedu na duže staze, odnosno, uštedeti na gorivu tokom korišćenja odabranog sistema za grejanje!

Izvor: novogrejanje.com

Author Info

sasa_admin