stvari koje ce uciniti vas dom toplijim

Stvari koji će vaš dom učiniti toplijim

Znamo da postoje neke stvari koje morate nabaviti za svoj dom da biste u njemu mogli živeti udobno. Osnovni nameštaj, bela tehnika i tome slično se već podrazumevaju. Međutim, postoje domovi koji vam se ne čine tako toplim i pored svog komfora koji naizgled pružaju. Pošto prava toplina dolazi od detalja koji prave čitavu razliku, mi smo odlučili da sastavimo listu stvari koje će vaš dom učiniti toplijim i udobnijim.

Tople boje

U zavisnosti od toga koje boje su dominantne u vašem enterijeru, može se potpuno promeniti kako percipirate svoj dom. Žuta, crvena, i narandžasta su tople boje (boje sunca), dok zelena i plava (boje vode) asociraju na hladnoću. Ljubičasta može delovati toplije ili hladnije u zavisnosti od toga da li je u njoj dominantna plava ili crvena. Braon je takođe topla, jer u svojoj osnovi ima žutu ili narandžastu, dok je siva hladna.

Sa ovom podelom na umu, možete pustiti mašti na volju. Na vama je da odlučite da li ćete ofarbati zidove u boju breskve, postaviti zlatno žute zavese ili braon prostirku za krevet. O toplini boja takođe treba da razmišljate pri kupovini novog nameštaja. Neće biti previše teško pronaći lep bordo tepih ili narandžasti ormar.

Odgovarajuća tekstura

Materijal od kog je napravljena odeća u velikoj meri utiče na to koliko će vam u toj odeći biti toplo. Isto važi i za stvari koje se nalaze u vašem životnom prostoru, čak i kad njihova osnovna namena nije očuvanje toplote. Vizuelni utisak koji neki materijal ostavlja u velikoj meri utiče na utisak o udobnosti u kući. Ovo treba imati na umu pri kupovini stvari za dom. Plišanim ili vunenim navlakama učinićete jastuke prijatnijim i lepšim. Prekrivač od šanila ili posteljina od flanela su odličan dodatak za krevete ili dvosede. Pletenina je sve popularnija u uređenju enterijera, pa je sada pravi trenutak da naučite veštinu pletenja. Ovako možete sami napraviti prekrivače, navlake, ali i odevne predmete po želji.

stvari koje ce uciniti vas dom toplijim

Uspomene

U zadnjih par decenija navikli smo da fotografije čuvamo u digitalnom obliku. Ipak, štampanje i uramljivanje onih slika koje za predstavljaju drage uspomene može u velikoj meri personalizovati i oplemeniti prostor u kome se nalazimo. Nakon što odaberete omiljene fotografije, treba još samo da pronađete pravo mesto za njih. Odaberite dobro osvetljene tačke, tako da akcenat bude baš na slikama.

Dah prirode

Biljke imaju osobinu da ožive svaki prostor. Saksije sa cvećem i doslovno unose život u vaš dom, i čine ga prijatnijim. Tako je sve dok su biljke za koje se odlučite zaista žive – rezano cveće koje služi isključivo za dekoraciju može uneti sasvim drugačiji ton, bez obzira na raskošne boje i primamljiv miris. Elementi u dekoru enterijera koji su inspirisani prirodom takođe mogu izazvati prijatne i tople asocijacije. Nameštaj od punog drveta stvara domaću atmosferu i uklapa se sa bilo kojim stilom, tako da se uvek možete odlučiti za njega. Boja drveta je takođe po pravilu topla, tako da ovakav nameštaj na više načina doprinosi toplini.

Udobna fotelja

Ništa ne priziva osećaj udobnosti kao velika meka fotelja. Ona je najbolji način da se odmorite nakon napornog radnog dana, i najbolje mesto za posmatranje kiše nedeljom po podne. Ako fotelji dodate stočić i lampu, imaćete savršenu atmosferu za čitanje. Udobni nameštaj, pored svoje praktičnosti, stvara i vizuelni utisak dobrodošlice.

stvari koje ce uciniti vas dom toplijim

Topao tepih

Tepih će, pre svega, ugrejati vaša stopala i tako vaš dom doslovno učiniti toplijim. Ipak, tepih je jedna od stvari za dom koje imaju višestruku ulogu. Tepih, naime, služi i kao zvučni izolator. Kada vaši koraci ne odzvanjaju kao po hladnom podu poslovne zgrade, već stvaraju mek i prijatan zvuk, to pojačava asocijaciju na toplinu kućne atmosfere. Kao i uvek, vizuelni utisak nije ništa manje važan. Sam pogled na debeli, čupavi tepih stvara osećaj udobnosti. Kod tepiha se takođe možete opredeliti za toplije boje, i tako pojačati vizuelni doživljaj.

Zimske arome

Miris jako utiče na doživljaj prostora. Određene arome nas asociraju na toplotu i bezbednost doma, tako da one mogu poslužiti tome da od svakog prostora napravimo dom. Koji mirisi imaju ovakav uticaj može biti individualno, ali neke arome se univerzalno povezuju sa zimom. Miris cimeta, miris bora ili sandalovine, ne mogu a da ne učine prostor prijatnijim.

Sveće

Sveće doprinose atmosferi na više načina. Njihov plamen stvara vizuelnu atmosferu koja umiruje i pruža osećaj topline. Vatra je vekovima služila kao osnovni izvor grejanja, pa nas i danas to simbolično prisustvo plamena u domu asocira na bezbednost. Sveće takođe mogu biti aromatične i tako dodatno obogatiti prostor.

Lampe

Lampe su još jedna od stvari za dom koja u njega može uneti svetlost i udobnost. Ukoliko se odlučite za lampu za čitanje, ona će upotpuniti vaš radni kutak. Ako, s druge strane, kupite dekorativnu lampu, ona će odavati ambijentalno svetlo i stvoriti prijatnu atmosferu, koju ne biste mogli da postignete klasičnom sobnom rasvetom. U svakom slučaju, lampe će vam pružiti upravo ono što vam u datom trenutku treba, što znači da ćete se osećati udobnije u svom prostoru.

plisani meda topliji dom

Plišani meda

Kao što smo već spomenuli, materijali poput pliša sami po sebi asociraju na toplinu. Sledeći ovu logiku, plišani meda će u vaš dom uneti višestruku radost. Kao omiljena igračka iz detinjstva, mali plišani meda asocira nas na najbezbrižniji deo života. Srednji plišani meda je savršen partner za zagrljaj. Napravljen od izuzetno mekog materijala, savršenih dimenzija i neodoljivog izgleda, biće obavezan dodatak vašem kauču ili fotelji. Ako želite da uneste toplinu u dom vama drage osobe, veliki plišani meda je odlična ideja za poklon. Niko neće ostati ravnodušan kada mu se na vratima pojavi plišani meda od 2 metra. Bilo da želite nekoga da obradujete, iznenadite, osvojite, ili da se izvinite, ovaj meda će to najbolje učiniti umesto vas. Meda će biti odličan dodatak enterijeru i trajna uspomena na vas. Ako se dvoumite zbog dimenzija, a ipak želite da iznenađenje bude veliko, plišani meda od 170cm bi mogao biti idealno rešenje. Bilo da želite da upotpunite svoj životni prostor ili da smišljate poklon koji treba da se uklopi u nečiji enterijer, plišane mede su sjajna opcija.

Author Info

sasa_admin