Najvažniji saveti za uvođenje grejanja

Kada je pravo vreme za uvođenje grejanja? Koji sistem za grejanje će najviše odgovarati vašem stambenom objektu? A šta da odaberete kao energent? Na ova i još neka pitanja bitna za uvođenje grejanja odgovaramo vam u nastavku ovog mini vodiča za predstojeću grejnu sezonu.

Uvođenje grejanja – kad i zašto tad?

Zima i leto ipak imaju nešto zajedničko! Zbunjeni ste? Pa, u vreme kada planirate letovanje, ne bi bilo naodmet isplanirati još nešto – uvođenje grejanja! Proleće i rano leto važe za najbolji period za uvođenje grejanja jer do grejne sezone ima još dosta vremena što vam ostavlja slobodu da dobro istražite i razmislite o tome koja opcija je najbolja za vaš dom i vas. Dakle, ukoliko imate potrebu za uvođenjem novog sistema za grejanje, slobodno već danas počnite da se informišete o različitim tehničkim rešenjima i propratnoj opremi – nećete pogrešiti. Osim toga, još jedan razlog da se u ovom periodu pozabavite grejanjem je i to što ćete bez problema doći do slobodnih majstora koji vam brzo mogu završiti sve potrebne poslove.

Koje grejanje?

Jedno od najtežih pitanja u vezi sa uvođenjem grejanja je svakako to koji sistem za grejanje je najbolji za vaš dom i vas. Ovo će, prirodno, zavisiti od samog objekta koji je potrebno zagrejati, njegovog tipa, veličine, iskorišćenosti. Na primer, ukoliko živite u kući i kupite kotao na čvrsto gorivo dovoljno veliki za celu kuću, ali pritom ne koristite sistem u celoj kući jer ona nije do kraja završena ili useljena, kotao neće raditi u optimalnom režimu. Ovo dovodi do toga da trošite previše goriva uzalud, opterećujete kotao, koji potom neće imati željeni “životni vek”. Dakle, potrebno je misliti o svakom detalju, a sve uslove koji mogu da se tiču uvođenja grejanja je potrebno objasniti prodavcu opreme ili majstoru kako bi oni, kao stručnjaci, mogli da vas posavetuju i preporuče vam sistem koji će za vas najbolje funkcionisati.

Najvažniji saveti za uvođenje grejanja

Koje gorivo?

Na raspolaganju vam je više opcija. Ukoliko u vašem kraju postoji mreža prirodnog gasa ili se planira njeno uvođenje, to može biti jedan od izbora. Savremeni gasni kotlovi se lako montiraju na zid, a njihova dimovodna cev uglavnom izlazi kroz fasadu, horizontalno. Ovo je takođe jedan od detalja na koji bi trebalo da mislite.

Grejanje na čvrsta goriva je jedno od najisplativijih, ali je važno da u svom domu imate dimnjak, a potrebno je proveriti i njegove karakteristike (poprečni presek i visinu). Imajte na umu da je jako važno redovno čistiti i dimnjak i unutrašnje ložište da bi vaš kotao na čvrsto gorivo pravilno funkcionisao.

Savremeni kotlovi na pelet su takođe jako popularni u poslednje vreme, a njihov glavni adut jesu ekonomičnost i komfor. Dobra stvar u vezi sa njima je to što se njihov rad može programirati što znači da je moguće podesiti određene temperature kada ste kod kuće i kada niste, preko dana i u toku noći, za optimalan način grejanja u svakom trenutku, bez suvišnih troškova.

Iako računi za struju jesu sve viši, električni kotlovi su i dalje prilično zastupljeni u našim domaćinstvima, a naročito su popularni u prelaznim periodima kada je potrebno samo dogrejati dom. Osim toga, grejanje na struju je prihvatljivo u slučaju malih i dobro izolovanih stambenih jedinica, upravo zbog potrošnje i troškova.

Ono što je novina u pogledu grejanja jeste to da su toplotne pumpe sve popularnije, a njihova glavna prednost je to što se mogu koristiti kako za grejanje, tako i za hlađenje. Iako funkcionišu uz pomoć električne energije, toplotne pumpe vraćaju mnogo više toplotne energije u odnosu na to koliko ste uložili električne energije.

Najvažniji saveti za uvođenje grejanja

Koji majstor?

Naš tim majstora za grejanje, naravno! 🙂 Prosto, potreban vam je proveren majstor za kojeg znate da će vam posao završiti brzo, kvalitetno i trajno. Svakako, pre nego što definitivno odlučite kom majstoru ćete pokloniti svoje poverenje, bitno je da zajedno sa njim analizirate situaciju, pronađete najbolje rešenje i nabavite najkvalitetniju opremu. Od odabira majstora, ali i same opreme mnogo toga zavisi, a pre svega to koliko dugo ćete uživati u benefitima svog prijatnog i toplog doma. Vodite računa i o tome gde nabavljate opremu jer vam je, baš kao i u slučaju majstora, potrebna firma sa kredibilitetom gde ćete moći da ostvarite i garanciju, za svaki slučaj.

A tehničko rešenje, oprema, budžet?

Kada je reč o tehničkom rešenju i potrebnoj opremi, kao što i sami pretpostavljate, najbolje bi bilo da ove “poslove” poverite svom majstoru, ali i stručnom prodavcu opreme. Kada je reč o budžetu, uvek volimo da ponavljamo da se ušteda ostvaruje dugoročno, kroz potrošnju energenata, komfor loženja odnosno grejanja i kroz dugoročnost eksploataciju samog sistema. Ovo znači da ćete možda uložiti nešto više u samo uvođenje grejanja, ali ćete zato dugoročno uspeti da uštedite na već naveden način. Na kraju krajeva, najvažnije je da vaš novi sistem za grejanje bude funkcionalan, bezbedan i kvalitetan.

Najvažniji saveti za uvođenje grejanja

Ukoliko vam je potreban bilo kakav savet (a naravno i pomoć) u vezi sa odabirom odgovarajućeg sistema za grejanje, budite slobodni da nas kontaktirate! Majstor za grejanje vam uvek stoji na raspolaganju!

Izvor: doming.rs

Author Info

sasa_admin