Etažno grejanje: Sve prednosti i mane

Etažno grejanje je sve popularniji način grejanja na našim prostorima, a ukoliko i sami razmišljate o tome da se prebacite na etažno grejanje, na jednom mestu smo “okupili” sve prednosti i mane ovog sistema za grejanje kako biste mogli da donesete pravu odluku.

Etažno grejanje – prednosti

Jedna od glavnih prednosti etažnog grejanja u odnosu na druge sisteme jeste to što je zahvaljujući etažnom grejanju moguće ravnomerno zagrejati sve prostorije u domu. Na primer, kada koristite TA peć, grejalicu ili peć na na bilo koje gorivo, obično važi pravilo “jedan uređaj, jedna prostorija” što znači da na ovaj način ne možete da zagrejete više prostorija na adekvatan način – u nekoj će uvek biti toplije, a u nekoj hladnije. Kada je etažno grejanje u pitanju, imate jedan kotao koji toplotu potom ravnomerno prenosi na više grejnih tela, odnosno radijatora, za postizanje savršene temperature u svakoj od prostorija u vašem domu.

U etažno grejanje spadaju i centralno grejanje priključeno na gradsku toplanu i takozvano sopstveno etažno grejanje. U suštini, obe vrste etažnog grejanja imaju svoje prednosti i mane, a o tome koje ćete odabrati treba da odlučite isključivo vi i to u skladu sa svojim potrebama.

Etažno grejanje: Sve prednosti i mane

Na primer, ukoliko ste priključeni na gradsku toplanu, jednostavno ne morate da razmišljate o grejanju – neko drugi to radi umesto vas! Ipak, problem sa ovim vidom grejanja jesu prilično visoki računi tokom cele godine, mnogi nisu zadovoljni toplotom radijatora i time što se grejanje isključuje u periodu od 22h do 8h. Često se dešavaju kvarovi, a kvalitet grejanja ume da zavisi od toga koliko ste udaljeni od toplane ili na kojem ste spratu.

Sa druge strane, sopstveno etažno grejanje vam omogućava da sami kontrolišete kako temperature, tako i doba dana i godine kada ćete da grejete. Troškove nemate tokom cele godine što je mnogima jako važno. Ipak, ukoliko imate svoj kotao na čvrsto gorivo, svesni ste toga da je loženje naporno i jedna obaveza više, energenti su skupi, a potrebno je i imati dovoljno prostora za skladištenje. Ukoliko imate elektro kotao, to je mnogo bolje rešenje ukoliko ne želite previše da razmišljate o grejanju.

Sve u svemu, etažno grejanje definitivno ima prednost u odnosu na već spomenute uređaje poput TA peći, raznih vrsta grejalica, klima uređaja i slično, jer ovi uređaji pružaju samo kratkotrajnu i toplotu koja nije ravnomerno raspoređena, a uz to troše veliku količinu električne enrgije. U tom pogledu, etažno grejanje je daleko isplativije, a na vama je da odaberete vrstu etažnog grejanja koja će vam najviše odgovarati.

Etažno grejanje – mane

Osim već navedenih mana (u slučaju centralnog grejanja), etažno grejanje ima samo jednu manu, a to su početni troškovi ugradnje. Uvođenje etažnog grejanja na početku jeste nešto skuplje, a troškovi su čak i veći ukoliko grejanje uvodite naknadno, a ne tokom izgradnje objekta. Troškovi uključuju projektovanje, cevovod, radijatore, pumpe, kotao i još mnogo toga, ali ovo vas neće sprečiti da odustanete od ovog vida grejanja jer na duže staze na ovaj način možete značajno da uštedite kada je reč o grejanju. 

Etažno grejanje: Sve prednosti i mane

Ukoliko vam je potreban bilo kakav savet (a naravno i pomoć) u vezi sa uvođenjem etažnog grejanja, budite slobodni da nas kontaktirate! Majstor za grejanje vam uvek stoji na raspolaganju!

Izvor: etaznogrejanje.rs

Author Info

sasa_admin